www.Advocati.org

Премахване на корупцията чрез Електронно управление със Свободен код

Свободните софтуерни стандарти гарантират, че системата няма „задни вратички“, откъдето „администраторът“ да допише решенията, да изтрие документите или да промени резултатите. Всеки може да провери сам или да ангажира независим специалист, за да установи какво точно пише в програмния код и как точно работи. Ето защо корупцията може да бъде елиминирана чрез технологично гарантирани системи за електронно управление.

(09.03.2017) Публична лекция-дискусия на тема „Премахване на корупцията чрез Електронно управление със Свободен код“ ще се проведе от 18:00 ч. на 15.03.2017 г. в Културен център „G8“ на ул. Уилиям Гладстон №8 в столицата.

Адриан Н. Илиев (номиниран за народен представител от ДЕОС и Коалиция „Движение Да България“ в 23-ти МИР) ще представи вижданията си за възможността корупцията да бъде елиминирана чрез технологично гарантирани системи за електронно управление.

(материали за сваляне)

„Въпреки, че се говори много за Електронно управление и за неговото въвеждане се разходва огромен обществен ресурс, България продължава да стои твърде далеч от постигането на някакви реални резултати по този въпрос. Единствената причина за това е корупцията. Системите за електронно управление (като всички други технически системи) са безпристрастни и могат лесно да бъдат проектирани по начин, преграждащ всяка възможност за нарушаване на правилата.

Не е необходимо да изискваме морал или управленски качества от политиците – достатъчно е да ги извадим на светло. Това може да стане лесно – чрез системи за електронно управление, които записват всяко действие и отказват достъп, когато някой се опита да прескочи правилата.

Свободните софтуерни стандарти гарантират, че системата няма „задни вратички“, откъдето „администраторът“ да допише решенията, да изтрие документите или да промени резултатите. Всеки може да провери сам или да ангажира независим специалист, за да установи какво точно пише в програмния код и как точно работи. Свободните стандарти гарантират и това, че софтуерът ще се надгражда наистина от най-добрите разработчици, при най-справедливи пазарни условия – тъй като няма как обществените поръчки да бъдат „наместени“ за „нашия“ изпълнител.“

Адриан Н. Илиев [16] (12)

Вземете страна в битката за България!