www.Advocati.org

XMPP

XMPP (известен и с по-старото си наименование Jabber) е децентрализиран протокол за моментна комуникация (вместо Skype или Viber например). Протоколът (за разлика от повечето несвободни алтернативи) не е зависим от конкретен централен сървър, през който да трябва да преминава комуникацията. Всеки потребител (включително и Вие) може да пусне в действие свой собствен XMPP сървър, което прави протокола предпочитан при необходимост от по-голяма гъвкавост, надеждност и информационна сигурност. Друго предимство е възможността да бъде осигурено цялостно шифроване на комуникацията „от край до край“.

Към момента действа обширна мрежа от публични сървъри, на които всеки желаещ може да създаде свой XMPP акаунт и да осъществява моментна комуникация с акаунти на който и да било от другите действащи сървъри. Протоколът позволява включително обменяне на съобщения и файлове в offline режим (при което сървърът запазва съдържанието до появата на неговия получател).

Предпочитани чат клиенти за XMPP комуниация са Pidgin и Gajim – всеки от които е интегрирани с горните технологии за шифроване и предлага версии за различни операционни системи.

Предпочитани технологии за шифроване на XMPP комуникацията са OTR и OMEMO. Освен шифроване на комуникацията, всяка от тях позволява проследяване интегритета на софтуера при отсрещната страна.

За да осъществите XMPP моментна комуниация, е необходимо да си направите акаунт на някой от достъпните сървъри (или да пуснете в действие свой собствен сървър), да интегрирате предпочитания от Вас чат клиент с Вашия акаунт и да изпратите заявка за ауторизация към акаунта, с който желаете да комуникирате. След осъществяването на взаимна ауторизация ще можете да комуникирате по начин, силно наподобяващ повечето чат протоколи.

Вижте още Свободен софтуер!