www.Advocati.org

Комично разминаване между версиите на Българската и Европейската прокуратура

Нелепо разминаване между версиите на Българската и Европейската прокуратура се получи днес, по повод отразяването в техните официални комуникационни канали на посещението на Главния европейски прокурор Лаура Кьовеши в България.

(17.03.2022) Комично разминаване между версиите на Българската и Европейската прокуратура се получи днес по повод отразеното в техните официални комуникационни канали посещение на Главния европейски прокурор Лаура Кьовеши в страната ни.

В официалния сайт на Прокуратурата на Република България четем, че „главният прокурор на Република България Иван Гешев и главният прокурор на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши проведоха работна среща в Съдебната палата в София“, на която „двете страни изразиха общата удовлетвореност от доброто сътрудничество и постигнатото до момента“.

Като безсрамна лъжа се изобличават цитираните твърденя на българската прокуратура обаче в официалния Twitter канал на Европейската прокуратура, където четем: „Последователност, решителност, действие. Ключовите думи, които описват едно много продуктивно посещение в България“; с важното уточнение, че тези квалификации се отнасят до срещата на европейския главен прокуратур с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и с министъра на правосъдието Надежда Йорданова.

В дъното на публикацията на Европейската прокуратура е споменато и за „посещение от учтивост при главния прокурор Иван Гешев (a courtesy visit to Prosecutor General, I. Geshev). Следва да подчертаем използвания англоезичен израз 'courtesy' – който на български може да се интерпретира и като „куртоазия“; което изяснява гледната точка на Европейската прокуратура съвсем буквално – че срещата с българския главен прокурор е била просто „от куртоазия“.

Същият израз е използван и във втората публикация на Европейската главна прокуратура, на която е споделена фотография с участниците в осъщественото посещение „от учтивост“ при българския главен прокурор.