Доц. д-р Кристиан Таков беше удостоен като „Човек на годината“ за 2017 г.

Правни новини и анализи от www.Advocati.org  

(16.10.2017) Eкипът на www.Advocati.org номинира (посмъртно) доц. д-р Кристиан Таков като „Човек на годината“ за 2017 г. – защото отдаде последните дни от своя живот на битката за справедливост и демокрация; защото никога не се примири с корупцията и задкулисието; защото учеше студентите си на съвременно право; защото нито веднъж не позволи рутината и инерцията да подведат ума му; защото беше пример – не само за юрист, но за гражданин и общественик.

(11.12.2017) След огласяване на номинациите и резултатите от селекцията „Човек на годината“ за 2017 г. стана ясно, че доц. д-р Таков (номиниран освен от екипа на Advocati.org, също от Виктор Хазан) е удостоен с една от 6-те специални награди „За цялостен принос“, със следните мотиви на Журито (в състав: адв. А. Кашъмов, Б. Петкова, адв. Д. Михайлова, К. Величкова, д-р К. Кънев, Н. Цекулова, съдия П. Петков, Т. Ваксберг, Я. Гечев, Я. Тавание): „Кристиан Таков е български юрист и университетски преподавател, доцент по гражданско, семейно и търговско право. Той почина през лятото на 2017 г. след дълго боледуване. От 2012 до 2017 г. е съветник на президента Росен Плевнелиев по правни въпроси. Доц. Таков бе един от любимите преподаватели на студентите в Софийския университет. За това свидетелства подписката, подкрепена от над 4'000 души с искане зала в Университета да бъде кръстена на негово име. Дори и в последните месеци на живота си, въпреки заболяването, Таков използва позицията си, за да говори за проблемите в Съдебната система, в Законодателната власт, в банковата и образователната система, в медиите. Неговата голяма кауза през последните години беше Реформата в Правосъдието.

„Пазете правото. Включително и от закона“ – казва Кристиан Таков в известната си реч пред абсолвентите от Великотърновския университет.


Изразяваме удовлетвореност от споделеното разбиране за приноса на доц. д-р Кристиан Таков за развитието на българското общество.


Последни позиции:

§ Доц. д-р Кристиан Таков беше удостоен като „Човек на годината“ за 2017 г.

§ Регламентът за защита на личните данни ще въведе общи информационни стандарти

§ За оръжията: незаконно ли е да убиеш този, който посяга да те убие в дома ти?

§ Конституционният съд: работниците не е задължително да получават заплатите си

§ От 2018 г. нов ред за регистрацията на Сдружения, Фондации и Народни читалища

§ Саудитска Арабия официално призна граждански права на хуманоидния робот София

§ Последователни политически усилия за циментиране на статуквото в Правосъдието