Адриан Н. Илиев [16] (12) Благодаря Ви!

Правни новини и анализи от www.Advocati.org  

(27.03.2017) Благодаря на всички, които се присъединихте към нас в опита ни да счупим статуквото! Специално благодаря на 62-ма от Вас, които ми оказаха честта да ме посочат с преференция! Досега никога не съм се явявал на избори и вдигането на толкова истински ръце за мен значи много. Това, което ценя най-много у Вас, е, че не сте платени; не сте объркали дублиращи се партийни и преференциални номера; не сте заплашвани от работодател или от друг местен феодал. Вие гласувахте, защото пожелахте – и в това е нашата обща сила. Благодаря Ви!
Използвам възможността да отговоря още веднъж на въпроса, който някои от Вас поставиха на лекцията (която, впрочем, беше и моето единствено предизборно събитие): „Какво ще правите, ако не влезете в Народното събрание?“ Този сайт е личният ми отговор на подобен въпрос. Погледнете архива – вижте откога работя по въпросите, за които говорихме и на лекцията; въпросите, заради които Ви поканих да гласувате. Този сайт е един малък документ на това, в което вярвам и за което се боря; не само в предизборна ситуация, а ден след ден през годините.
Когато поставих началото, изобщо не съм си представял, че ще бъда номиниран от Коалиция „Движение Да България“. Междувременно съм забелязал Христо Иванов и съм разисквал неговото отношение към проблемите в Правосъдието – когато той беше само експерт и никой извън юридическите среди не го познаваше. Години по-късно той стана министър, а нататък история я знаем всички. Силата на една политическа позиция е именно в това – че тя извира автентично от човека и е факт, без значение от това дали ще „влезем“ или няма да „влезем“. Така че – заедно продължаваме битката за България! Стискам Ви ръка!

Премахване на корупцията
чрез Електронно управление със свободен код


(09.03.2017) Публична лекция-дискусия на тема „Премахване на корупцията чрез електронно управление със свободен код“ ще се проведе от 18:00 ч. на 15.03.2017 г. в Културен център „G8“ на ул. Уилиям Гладстон №8 в столицата.

Адриан Н. Илиев (номиниран за народен представител от ДЕОС и Коалиця „Движение Да България“ в 23-ти МИР) ще представи вижданията си за възможността корупцията да бъде елиминирана чрез технологично гарантирани системи за електронно управление.

(материали за сваляне)

„Въпреки, че се говори много за Електронно управление и за неговото въвеждане се разходва огромен обществен ресурс, България продължава да стои твърде далеч от постигането на някакви реални резултати по този въпрос. Единствената причина за това е корупцията. Системите за електронно управление (като всички други технически системи) са безпристрастни и могат лесно да бъдат проектирани по начин, преграждащ всяка възможност за нарушаване на правилата.

Не е необходимо да изискваме морал или управленски качества от политиците – достатъчно е да ги извадим на светло. Това може да стане лесно – чрез системи за електронно управление, които записват всяко действие и отказват достъп, когато някой се опита да прескочи правилата.

Свободните софтуерни стандарти гарантират, че системата няма „задни вратички“, откъдето „администраторът“ да допише решенията, да изтрие документите или да промени резултатите. Всеки може да провери сам или да ангажира независим специалист, за да установи какво точно пише в програмния код и как точно работи. Свободните стандарти гарантират и това, че софтуерът ще се надгражда наистина от най-добрите разработчици, при най-справедливи пазарни условия – тъй като няма как обществените поръчки да бъдат „наместени“ за „нашия“ изпълнител.“


Адриан Н. Илиев [16] (12)

Вземете страна в битката за България!


Последни позиции:

§ Адриан Н. Илиев [16] (12) Благодаря Ви!

§ Договорот за пријателство, добрососедство и соработка (Бугарија и Македонија)

§ Обществото не разбира какво е „Съдебна реформа“, нужна ли е и ако „да“ – защо

§ Позиция на осем търговски камари по отношение на Съдебната реформа в България

§ Очевидно бездействие на системите ни за сигурност и за борба с престъпността

§ Юристи поискаха оставка на Цецка Цачева след изказвания за Съдебната реформа

§ Лозан Панов към съдиите: Изборите, които ще направим, ще разкрият кои сме ние